Головна сторінка
/
Новини
/

Ігор Мазепа: мати гроші і не заробляти на них – це так само погано, як не мати їх зовсім

Ігор Мазепа: мати гроші і не заробляти на них – це так само погано, як не мати їх зовсім

1 December 2023

Ігор Мазепа, Генеральний директор компанії Concorde Capital, ділиться власною думкою щодо тенденцій в українській та світовій економіці, а також розповідає про особливості інвестування за часів пандемії

Ігор Мазепа, інвестиційний банкір, Генеральний директор та власник інвестиційної компанії Concorde Capital,  в інтерв’ю журналу «Заміська нерухомість» поділився власною думкою щодо тенденцій в українській та світовій економіці, а також розповів у чому полягають особливості інвестування за часів пандемії та у які напрямки інвестує саме він.

Вважається, що в світі сьогодні існує надлишок грошей, які потрібно кудись інвестувати. Це так?

Цілком вірно. Скажу більше – мати гроші і не заробляти на них так само погано, як не мати їх зовсім.

Україна в тренді? У нас є такий надлишок грошової маси?

Звичайно, Україна, як частина фінансового світу, не може бути не в тренді. Тому, коли в США друкують трильйони доларів, першими їх отримують американці, а потім вони поширюються по світу, у тому числі потрапляють до України, де валюти стає більше. Статистика останніх двох років показує, що разом із зростанням доходів на 7-10% на рік зростають і заощадження населення. А коли люди задовольняють свої базові потреби, вони думають як змусити гроші працювати.

Як минулий ковідний рік вплинув на ринок фінансів і інвестицій?

Ми спостерігали величезну кількість людей, котрі бажають купити облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). Це призвело до зростання їх вартості і, відповідно, зниження прибутковості. Торік населення скуповувало ОВДП з небувалою активністю. Цього року тренд посилився: аналітики Concorde Capital підрахували, що за перший квартал населення інвестувало в ОВДП рекордну суму 3,7 млрд грн.

З чим пов’язане зростання інтересу пересічного українця, не бізнесмена і не професійного інвестора, до ОВДП?

На тлі того, що ставка найбільш звичного та зрозумілого інструменту – банківського депозиту – критично низька, українці вирішили заробляти за допомогою більш «екзотичного» – ОВДП. Це один з тих ринків, куди пішли внутрішні інвестиції, а за ним точно підніметься ринок акцій. Ми спостерігаємо цей тренд в країнах Східної Європи і навіть у Росії. Впевнений, ще пара років, і у нас з’явиться повноцінний фондовий ринок.

«Я впевнений, за декілька років в Україні з’явиться повноцінний фондовий ринок», – Ігор Мазепа.

Ви маєте на увазі активний?

Так, тому що зараз його таким не назвеш. Фондовий ринок – це те місце, куди приходить інвестор, котрий володіє фінансовими засобами, і компанії, котрим ці засоби потрібні для розвитку. Необхідно, аби обидві сторони частіше зустрічалися і знаходили один одного.

Куди б ви радили вкладати гроші зараз?

Раніше б запропонував ОВДП, але зараз, як я вже говорив, ставки прибутковості за ОВДП знизилися і складають близько 10-11%, при тому, що інфляція знаходиться на рівні 8%. Така прибутковість вже перестає бути цікавою. Депозити ще менш цікаві. Тому я вважаю за краще інвестувати в бізнес.

Який саме бізнес?

Наприклад, в медичну мережу «Добробут».

Тобто в сферу охорони здоров’я?

Швидше, в компанію, котра має всі шанси вирости в ціні в три-п’ять разів за найближчі п’ять років. Ще я інвестував в компанію MakeUp (онлайн рітейлер в сегменті косметики і парфюмерії), яка приблизно подвоюється в об’ємах і ціні щорік. Крім того, є декілька амбітних проектів в заміській нерухомості, де наразі відбувається справжній бум.

Для вас є первинною галузь чи компанія?

Спершу я обираю галузь, котра зараз «бумить», а потім шукаю, які там є цікаві компанії з хорошою перспективою зростання.

«Спершу я обираю галузь, котра зараз «бумить», а потім шукаю, які там є цікаві компанії з хорошою перспективою зростання», – Ігор Мазепа.

На сьогодні найбільш перспективною для інвестування вважається IT-галузь. Ви про неї поки що не згадували. Вам вона не цікава?

Чому? Той же MakeUp – теж, можна сказати, IT-компанія. Це онлайн рітейлер з дуже важливою IT-складовою. Що стосується IT в широкому сенсі, то це дуже непроста історія. У мене є досвід інвестування в цю галузь, і можу сказати, що злітає лише 10-15% проектів. Так, успішні IT -компанії знаходяться у всіх на слуху, заробляють багато грошей. Але в процентному співвідношенні таких компаній скільки – 3-5%? Отже тут є свої ризики, і вони вельми помітні.

А як щодо криптовалют?

Це та історія, яку поки що складно зрозуміти. Хоча я істотно поміняв своє ставлення до неї буквально за останні місяці. Багато в чому тому, що крипта вже стала засобом платежу не лише в «сірих» і «чорних» індустріях, але і в звичайному щоденному житті.

А як в Україні?

Ви здивуєтеся, але в Україні пенетрація криптовалюти – одна з найвищих в світі. Це багато в чому пов’язано з тим, що комплаєнс локальних банків є також одним з найжорсткіших. Для проведення звичайної операції треба пройти сувору перевірку і пояснити, де ти узяв гроші. Часто навіть невелика транзакція може займати тижні. Очікування коштує дорого. Тому багато бізнесменів часто йдуть в обхід банківської регуляції, і найнадійніший спосіб – заплатити криптовалютою. Хоча крипта – цевкрай волатильна історія, її утримувач несе валютні ризики. Але зараз вже є крипта, прив’язана до долара, і вона починає ставати засобом платежу і заощаджень.

Заощаджень чи заробітку?

Інвестиції в цей ринок торік виявилися самими високодохідними. Але це був минулий рік, а зараз все може виявитися іншим. Звичайно, в кожній інвестиції є ризик, і для багатьох цей ринок досі незрозумілий, але тим і цікавий.

Чому ви вирішили інвестувати в нерухомість і чому саме в заміську?

Мій інвестиційний шлях до заміської нерухомості розпочався в далекому 2005 році, коли у мене були вільні пару мільйонів доларів і приятель, котрий запропонував мені вкластися в земельну ділянку. Ці 10 гектарів довго стояли без діла до тих пір, поки життєві обставини не привели мене туди, і я зрозумів, що дуже хочу жити за містом. У мене високі вимоги до місця для життя: там мають бути ліс і велика вода на першій лінії, оскільки мені подобається вийти з будинку, сісти в човен і дійти, наприклад, до Одеси. Так і виникла ідея побудувати для себе і своїх однодумців містечко Goodlife Park. Потім попит на суперякісну нерухомість за розумними цінами привів до ідеї побудувати Shelest. Причому, на відміну від Goodlife Park, це була повністю усвідомлена інвестиція. Коли я купував земельну ділянку, то вже розумів, що і як тут буде, який обсяг інвестицій потрібно вкласти і скільки проект зароблятиме.

У що б ви не рекомендували інвестувати на ринку нерухомості?

Для мене зараз неочевидні інвестиції в офісні і торгівельні центри. Всі тренди говорять про те, що після черги пандемій дуже багато людей залишаться працювати дистанційно (онлайн). Це вигідно і працедавцям, і самим співробітникам: першим потрібні менші площі під оренду і менші поточні витрати на утримання офісів, а другим не потрібно витрачати час і гроші, аби дістатися на роботу. А торгівля нестримно переходить з ТРЦ в онлайн.

На початку березня уряд запустив програму 7-відсоткових іпотечних кредитів. Як вона відіб’ється на ринку нерухомості?

Іпотека завжди драйвила ринок. Звичайно, 7% річних в гривні – хороші умови і можливість звичайним громадянам купити житло. Але поки що це квазісоціальний проект.

Тобто не фінансовий інструмент?

Як про серйозний фінансовий інструмент можна буде говорити про програму тоді, коли вона почне генерувати мільярди гривень. Але зараз міркувати про її істотний вплив на ринок складно. Для нормальної роботи потрібно, щоб іпотечні кредити видавали комерційні банки, а вони поки що виступають лише як агенти держави в рамках цієї програми. Одна з причин в тому, що банки добре пам’ятають, як після 2008 року уряд відняв у них право вимагати погашення кредитів, особливо валютних, і вони втратили багато грошей.

На цьому фоні, а також з урахуванням того, що в світі і Україні є вільні гроші і прогнозується глобальне економічне зростання, як розвиватимуться події на інвестиційному ринку?

До пандемії світова економіка зростала на 3-4% на рік, її драйвили країни зі  швидкозростаючою економікою, такі як Китай та Індія. Торік вона впала на 4%. Відносно 2021 року прогнози різні, але я схиляюся до того, що вона відіграє падіння. Пандемія жорстко вдарила по ряду секторів, таких як авіація, туризм, готельний бізнес, але каталізувала розвиток інших, таких як e-commerce або онлайн-освіта. Тому в середньому підсумковий економічний ефект буде приблизно нульовим. В світі за цей час надрукували багато грошей, що призведе до зростання інфляції, але я не прибічник апокаліптичних сценаріїв. Тому передбачаю, що в довгостроковій перспективі зростання світової економіки на рівні 3% в рік цілком реальне.

«Я не прибічник апокаліптичних сценаріїв. Тому передбачаю, що в довгостроковій перспективі зростання світової економіки на рівні 3% в рік є цілком реальним»,  – Ігор Мазепа.

Це станеться вже цього року чи в наступному?

Було припущення, що цього року, але світ продовжує сходити з розуму з приводу пандемії. І, що найгірше, в багатьох західних країнах уряди, граючи на популізмі, стимулюють бездіяльність, виплачуючи громадянам величезні обсяги допомоги з безробіття. Якщо ти нічого не робиш і отримуєш, припустимо, 80% свого звичайного доходу, то навіщо тобі взагалі напружуватися і працювати? З часом це входить в звичку, і ось це якраз може стати основним довгостроковим ризиком в масштабах світової економіки.

Джерело: ексклюзивне інтерв’ю Ігоря Мазепи для журналу «Заміська Нерухомість» https://zagorod.com.ua/category/magazine/

Останні новини

14

03/2024

Фінські благодійні організації передали Dobrobut Foundation шість сучасних автівок швидкої для порятунку українців

Фінська благодійна організація Pro patria Suomi-Ukraina Ry за підтримки Lions Club, а також Товариства українців...

8

02/2024

Компанія «Сонячне ремесло» залучила іноземного інвестора та розширює видобуток бурштину в Рівненській області

Компанія «Сонячне ремесло» Ігоря Мазепи та його партнерів розширяє свою діяльність та починає роботу на...

News

23

01/2024

Апеляційний суд Києва частково задовільнив позов адвокатів Ігоря Мазепи